Parttime ondernemen

Starten vanuit de Participatiewet (PW) of vanuit de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)

Algemeen

Deze regeling voeren wij uit voor inwoners van de gemeenten Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Oldebroek, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Zwartewaterland en Zwolle.

Uitkering

U ontvangt momenteel een uitkering (vanuit de PW of de IOAW) en u wilt graag als zelfstandige aan de slag. Het Regionaal bureau zelfstandigen Zwolle (Rbz) voorziet in begeleiding van bijstands- en uitkeringsgerechtigden richting het zelfstandig ondernemerschap. Er zijn vanuit het Rbz twee trajecten mogelijk voor startende zelfstandigen met behoud van uitkering: het parttime ondernemen en de préstartfase.

Parttime ondernemen

Als parttime ondernemer krijgt u de gelegenheid om op kleine schaal zelfstandige activiteiten te verrichten met behoud van uw uitkering. Parttime ondernemers kiezen vaak voor activiteiten waar ze zelf iets mee hebben, zoals (eigen) kunst verkopen, yogalessen geven, kappersdiensten verlenen of honden uitlaten. U wordt binnen dit traject op twee manieren begeleid: richting het ondernemerschap en bij het zoeken naar een (parttime) baan in loondienst. Het Rbz voorziet in begeleiding bij het ondernemerschap.

Binnen het parttime ondernemen kunt u voor gemiddeld 20 uur per week zelfstandige activiteiten verrichten, voor de andere 20 uur per week blijft u beschikbaar voor een parttime baan in loondienst.

Wat wordt er verwacht van een parttime ondernemer?

  • U bent gemotiveerd;
  • U beschikt over voldoende ondernemersvaardigheden;
  • U verdient geld (binnen de toegekende periode van een jaar).

Het parttime ondernemen is geschikt voor ervaren ondernemers, maar ook voor mensen die nog nooit ondernemer zijn geweest.

Doorgaans wordt de toestemming voor parttime ondernemen verleend voor een periode van één jaar.

Interesse?

Mocht u interesse hebben in dit traject, dan kunt u dit melden bij uw consulent werk en/of contactpersoon van de gemeente. Hij/zij zal u dan aanmelden bij de startersconsulenten van het Rbz. Vervolgens wordt u uitgenodigd voor de oriëntatiebijeenkomst zelfstandig ondernemerschap. Bij deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over het parttime ondernemerschap. Daarnaast is er ook ruimte voor persoonlijk advies. Na afloop kunt u kiezen of dit traject iets voor u is. 

N.B. Voor dit traject dient u eerst toestemming te hebben, voordat u mag beginnen.